juhamyllarinen

Työtön ei saa auttaa!

Tilanne tietokonemailmassa on mm se, että Windows XP -järjestelmän päivitykset loppuvat. Toisaalta esim Vista kenkkuilee monella. Windows 7 on melko kallis, eikä välttämättä toimi hyvin vanhemmilla laitteilla. Windows-maailmasta ei ole näin kunnolla hyötyä vanhempien koneiden jatkoajan lisäämiseksi, mutta esim Linux on tässä suhteessa vielä täysin kelpo järjestelmä. Linux toimii vähemmillä resursseilla rivakasti, eikä myöskään resursseja kuluttavaa virustorjuntaa tarvita.

Olen jonkin verran kiinnostunut vapaaehtoistyöstä, joka koskisi linux-ratkaisun edistämistä niille, jotka haluavat koneelleen vielä käyttöaikaa, ja joille uusi järjestelmä käy hyvin vakaaseen peruskäyttöön. Ilman Linux-ratkaisua kone voi joutua seisomaan tai pois dumpattavaksi. Käy kalliiksi uusien hankkijoille ja myös yhteiskunnalle ja ympäristölle.

Esitin tänään ratkaisua TE-toimistossa. Tarkoitus oli tehdä linux-asennusta ja perehdyttämistä hyväntekeväisyysperiaatteella, jonka nettotulos olisi nolla itseäni ajatellen. Sain ohjauksen verovirastoon, jossa puolestaan katsottiin, että työni voi olla helposti yrittäjämäiseksi luokiteltavaa. Menettäisin hyväntekeväisyyden takia tuloni ja joutuisin ehkä jopa ulos talvipakkaseen. Näin siis Suomessa.

Miksi työtön ei voi hyödyttää yhteiskuntaa, kun siihen on joskus selkeä mahdollisuus? Toiminta toisi lisää mielekkyyttä elämääni, ja ehkä jotain osaamistakin samalla, josta voisi olla jotain hyötyä jatkossa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Bill Gates on jumala, se voi tehdä ihan mitä tykkää ;o Sehän on hullu!

Käyttäjän VesaHellman kuva
Vesa Hellman

Mie en oikein ymmärrä että mitä tuosta XPstä nyt vouhkataan.

Omat XP koneet ei oo muutenkaan päivittyneet varmaan 4-5 vuoteen. Kokoonpano toimii niin minkä takia sen pitäisi antaa päivittyä.

Netistä kun jättää klikkaamatta kaikki epämääräiset linkit ja jättää avaamatta epämääräiset spostit niin selviää jo paljolta pahalta.

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen

Suuri osa XP koneista taitaa ollakin saastuneita. Kaikki eivät ole varovaisia, jos sillä voi välttää saastumis-ongelman. En osaa sanoa voiko saastumista miten tehokkaasti käytännössä välttää, jos on oikeasti netissä, eikä vain kyttää sitä, saastuuko vaiko ei. On varmaan aika rajoittavaa.

Käyttäjän harrivirtanen kuva
Harri Virtanen

Mitä ollenkaan tapahtuisi, jos kaikki maailman Windows koneet kaatuisivat yhtäaikaa? Maailma on valitettavasti kroonisessa riippuvuussuhteessa Windowsiin ja sen tarjoamiin lukuisiin palveluihin. Kilpailijat ovat kaukana takana ja ei niitä kilpailijoita edes ole kovin montaa - valitettavasti! Olisi erittäin hyvä, jos perinteisten Windows, Apple, Linux, Android tuotteiden rinnalle tulisi joukko vaihtoehtoja. Valitettavasti nyt kun ostat pakettikoneen liikkeestä niin mikäs muukaan siellä on esiasennettuna kuin Windows ja toinen vaihtoehto Apple ja OS X.

Käyttäjän JuSa kuva
Juhani Sademaa

Tiskin alta, ilman mainostamista ja esilläpitoa, myydään Cromebook-koneita. Ostin sellaisen vaimolleni Anttilan nettikaupasta, HP:n läppärin 14 tuuman näytöllä.

No, Cromebook on linux, mutta poikkeuksellinen, erittäin sopiva peruskäyttäjälle, helppo käyttää, nopea, paras mahdollinen tieturva. Sillä tekee kaiken, mitä peruskäyttäjä tarvitsee, todella kaiken, ilman linuxin normaalisti vaatimaa virittelyä.

Loistava vaihtoehto windows 8:lle!

Itse käytän linux-minttiä.

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita

Tiedän, vanha thread, mutta tähän oli pakko vastata:

>> Mitä ollenkaan tapahtuisi, jos kaikki maailman Windows koneet kaatuisivat yhtäaikaa?

Tapahtuisi, että netti lopettaisi tökkimisen ja suunnilleen kaikki mitä tarvitsen, toimisi ripeästi. Jokin käyttämistäni pankeista saattaisi kolahtaa, mutta tuskin ei ainakaan kaikki.

Eli koittaisi ilon päivä, jona SPAM-filtterikin saisi lepopäivän.

Juhani Putkinen

Jos saat hyväntekeväisyydestäsi tuloja, niin se tietysti kiinnostaa verottajaa - ja niin pitääkin kiinnostaa.

Jos taas teet ihan oikeaa hyväntekeväisyyttä, josta on sinulle vain kuluja, niin se ei tietenkään kiinnosta verottajaa ja voit aivan vapaasti tehdä hyväntekeväisyyttä.

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen

Tuota itsekkin odotin.

Kyseessä olisi puhdas nolla-tulos itselleni rahassa. Ei kiinnosta pimeä työ.

Käytännössä en voi netissä edes mainostaa itseäni em roolissa. Näin totesi yrityspuolesta paikalle kutsuttu vastaava.

Juhani Putkinen

Ellet ota minkäänlaista maksua avustasi (edes kulut korvaavaa), niin kenelläkään ei voi olla mitään sitä vastaan.

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen Vastaus kommenttiin #7

Noin minäkin luulin.

Toisenalainen oli verottajan kannanotto. Olisi tähän toki kiva saada harkitumpikin päätös, jos ei lappeenrantalainen virkailija sitä osannut sorvata.

Voisin mainita ehkä netissä työstäni, mutta sain sen käsityksen, että se voidaan tulkita harkituksi ja vakavamieliseksi. Tällaista ei saa olla matkassa. Toimen on muutenkin oltava satunnaista, siis ei säännöllistä.

Noin siitä huolimatta, ettei palkkaa oikeasti saa, vaan voi mennä jopa miinukselle helposti.

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Varmaankin kannattaisi perustaa säätiö pyörittämään hommaa.

Torwaldsit ovat fiksuja, Nils osaisi varmaan kertoa käytännön toimet säätiöhommaan, kun poikansa on linuxin ytimen kerran viilannut. Ja ruotsinkielinen säätiö tietysti, ainakin olisi komeampaa.

On tosiaankin järkyttävää kun media rummuttaa viestiä "vie koneesi kaatopaikalle, jos siinä on XP", joka ei ole järkevää. Muutaman hetken asennuksella saat esim Linux Mint -jakelulla toimivan ympäristön vanhaankin koneeseen, joka toimii luotettavasti ja johon voit asiakkaan luvalla järjestää tarvittaessa etäylläpitoyhteyden, ja pitää vehkeen vastakin kunnossa.

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen

Hmm...

Samaan voi kyllä törmätä muissakin yhteyksissä. Ei ihme, jos ihmiset tekevät hyötyä tälle maalle pimeästi, kun ei rehellinen työ kannata.

Ei uskois, ettei eletä jossain muualla kuin Suomessa.

Käyttäjän JuSa kuva
Juhani Sademaa

Tämä on sosialidemokratian mallimaa, byrokraattien unelma.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Tuskinpa käytettyjen tietokoneiden kanssa puuhailu on kannattavaa kun ns. kierrätysfirmat irroittavat kalliit osat kuten esim. kovalevyt ja ram-muistit ja toimittavat ne jätteenpolttolaitoksiin. Se siitä kierrätyksestä - tuohoamistahan tuo on.

Ja jos kierrätysyhdistykset haluasivat ostaa noita käytettyjä kovalevyjä ja ram-muisteja, niin eipä onnistu kun laki kieltää purkufirmoja myymästä noita edelleen. Näin jätteenkäsittelylaitoksille taataan arvometallien tasainen ja häiriötön materiaalivirtaus.

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander

Perusta yleishyödyllinen yhteisö ja ala sen toimintaa pyörittämään. Kunhan se on avoin kaikille esim. hakemuksesta autat :)

Toisaalta jos alkaisit tuota tekemään yrittäjänä niin menee kaikki sekaisin. Tietty vaihtoehtoisesti bongaat kaverin jolla on yritys. Sen yrityksen nimissä alat markkinoimaan jollain naurettavalla 1-2e/h hinnalla tuota palvelua, tai tietty könttämaksu. Teet yrityksen kanssa sopimuksen provisiopalkasta esim 1%. Kaikki on lainmukaista.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Juha!
Laitan sulle heti meiliä!!!!
Sinua todella tarvitaan!

Henry

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Miten me saamme tehdä tänne kaupalliseen julkaisuun vapaaehtoistyötä sisällöntuottajina?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuo työnteon vahtiminen on juuri sitä hulluutta, mikä liittyy nykyiseen tukijärjestelmään, olipa sitten kyse työttömyyskorvauksesta tai toimeentulotuesta. Monella tilanne on myös sellainen, että hän ei uskalla riskeerata tekemällä pientä korvausta vastaan työtä, jonka sitten asianmukaissti ilmoittaisi viranomaisille, koska seurauksena ei olisi pelkästään tuen nipistäminen siltä osin, vaan kysseenalaistaminen kokonaan, maksun viivästyminen ja valtava byrokratia asian selvittämiseksi.

Tämä epäkohta on erittäin räikeä kun puhutaan kovaäänisesti siitä, että ihmisiä pitäisi kannustaa työntekoon.

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen

Voisiko asian ottaa niin, ettei valituksia työnteosta kuunnella, ennekuin asiat ovat kunnossa ja yhteiskunta on oikeasti, helposti ja käytännönläheisesti osallistumiskelpoinen.

Eli turha p*skapuhe vain väliin, koska sillä ei ole kunnon perusteita. Onko vain bluffia pitkälle tämä touhu, ja tiettyjen onnistujien suojelua, kun käytännössä on näin vaikeaa.

?

Toimituksen poiminnat